Preek van de week

Op zondag 15 september was de jaarlijkse viering ván, vóór en dóór onze Bezoekgroep. Het thema was: “de kracht van aandacht”.

De overweging was van Margrith Schoenmakers.

De kracht van aandacht
Het woord kracht kun je voor meerdere doelen toepassen. Zoals lichamelijke kracht of psychische kracht of een combinatie van beiden. Aandacht kan voor jezelf zijn maar ook voor anderen

In deze overweging wil ik het met jullie vanmorgen hebben over psychische kracht en de aandacht voor anderen.

Wanneer hebben we nu echt aandacht voor elkaar? Is dat door te luisteren en echt mee te leven? Of vraag je aan een ander hoe het gaat en vervolgens ga je het vooral over jezelf hebben waardoor je toch niet echt luistert naar de problemen van anderen. Of zeg je meteen “ja dat heb ik ook meegemaakt” waardoor de aandacht verschuift van die ander naar jezelf.

Natuurlijk zijn we allemaal maar mensen met ook onze eigen zorgen en problemen. We zijn ook geen professionele therapeuten.  Maar de grondregel van aandacht is volgens mij dat je je openstelt voor anderen en echt een luisterend oor hebt. Dan voelt de ander dat je er voor haar of hem echt bent.

Aandacht is ook af en toe een schouderklopje, een vriendelijk gebaar, een kaartje of (in deze tijd) een appje, SMSje of mailtje.

De afgelopen weken heb ik dat zelf persoonlijk ervaren. Na een operatie ben ik een aantal weken uit de running geweest. De vele kaartjes, bezoekjes en telefoontjes die ik heb gehad doen je goed en geven je positieve energie.

Maar aandacht geeft niet alleen de ontvanger maar ook de gever energie. Ook dat heb ik in de loop van de jaren zelf mogen ervaren. Ik noem hierbij enkele voorbeelden:

  • Mensen die vaker door omstandigheden alleen zijn een bezoekje brengen;
  • Samen gaan lunchen, een sociaal samenzijn waar mensen zichtbaar van genieten;
  • Met zijn allen deelnemen aan een high tea;
  • Gezellig bijkletsen tijdens een koffiemiddag.

Het feit dat al deze activiteiten heel goed bezocht worden betekent dat het de mensen goed doet. En dat geeft ons als bezoekgroep veel voldoening.

Ook hier bij Antonius in Beweging zijn we steeds bezig om er voor elkaar te zijn. Daardoor is onze gemeenschap een warme deken waarvan we iedereen mee willen laten genieten en ervaren.

Bij binnenkomst voor de dienst de vele verhalen en gesprekken. Maar ook de keurige stilte als de stilte-dia wordt getoond. Het gezamenlijk opruimen van alle spullen na afloop van de dienst. En ook daarna weer de vele groepjes die met elkaar nog napraten. Heel de wereld zou iets van ons kunnen leren en we zouden een krachtig voorbeeld kunnen zijn voor velen.

Vanuit onze gemeenschap hoop ik dat er iets van onze gebruiken en ideeën verder gaat naar anderen, zoals een steen die het water raakt en ringen vormt die steeds verder groeien.

Aan het einde van deze overweging geef ik jullie mee : liefde en aandacht worden meer als je deelt. Dat hoef ik aan de leden van Antonius in Beweging echt niet uit te legen.

Ik dank jullie voor je aandacht.