Preek van de week

Jezus in de woestijn

We zien Jezus op de berg en in de woestijn, en hij vraagt zich steeds af, wat moet ik doen? Een vraag die wij ons allemaal wel eens stellen. En iedereen vergist zich wel eens, iedereen komt wel eens in de verleiding om iets te doen, maar waar hij later spijt van heeft.

Bijvoorbeeld omdat alle vriendjes en mensen dat doen, Bijvoorbeeld belletje trekken, of erger,  misschien iemand pesten omdat je vriendjes dat ook doen.

Maar dan kom je thuis, en dan kijk je in de spiegel en dan denk je, waarom deed ik dat eigenlijk, dat ben ik toch eigenlijk helemaal niet, en dan wordt je stil en dan denk je, God, waarom heb ik dat eigenlijk gedaan, en dan schaam je je een beetje misschien.

In het bijbelverhaal vecht Jezus daartegen. Tegen al die opwellingen. Hij, zoon van God, eigenlijk kan hij alles, maar wil hij dat? Zou hij zichzelf nog in de spiegel kunnen kijken als hij alleen maar dingen deed om daardoor door mensen bewonderd te worden, neen, hij voelde diep binnen in hem dat dat niet goed was. Dat God dat niet van hem vroeg. Hij voelde dat hij alleen maar dát moest doen wat God van Hem vroeg. En God vraagt hem alleen maar om mensen te onderwijzen, in wat Goed is en wat slecht is, om mensen beter te maken omdat ze ziek zijn of pijn lijden, om bij mensen te zijn die iemand nodig hebben, omdat ze misschien soms alleen zijn.

En in de woestijn, in zijn eentje, moest Jezus daar over nadenken. Ok, ik ben de zoon van God, maar wat betekent dat, wat moet ik dan wel, of juist niet doen. En dat is niet altijd makkelijk. Want soms wíl je wel van alles doen, maar komt er zoveel tussen door, of wordt er zoveel van je gevraagd, dat je daardoor geen tijd hebt, om te onderwijzen, om  beter te maken, of naar iemand te luisteren, of noem maar op. Simpelweg om weer andere mensen, die ook vragen, niet teleur te stellen.

En daarom, daarom gaat het vandaag. Jezus heeft maar twee handen, twee voeten en één stem. Daarom vraagt Jezus aan ons, help mij, help mij mee  die dingen te doen die God aan mij vraagt.  En daarom is het zo mooi dat we, net als vandaag , mensen, kínderen tegenkomen die opstaan en zeggen, ja, Jezus, ik wil jou wel helpen. Kinderen die mee willen doen aan dat delen, delen samen met anderen, delen in hun liefde voor andere mensen. Hun pap, mama, opa oma, vriendjes en eigenlijk alle mensen. en daarom is het vandaag een beetje een feestdag, Toch? 

Amen