Preek van de week

Op Uitzending!

Vandaag beste allemaal horen we in het evangelie hoe Jezus de leerlingen erop uit stuurt. Ze worden uitgezonden met een missie. Ook vandaag de dag zijn er nog veel mensen met een missie. Mijn schoonzoon is zo iemand. Hij is luchtmachtofficier en in september gaat hij weer voor een aantal maanden op uitzending in het Midden Oosten. De kernwaarden van Defensie zijn zorgen voor Vrede en Veiligheid in de wereld en idealistisch als hij is wil hij die waarden ook graag mee uitdragen. Afgelopen week heeft hij zijn plunjezak met spullen binnen gekregen om mee te nemen en bij sommige attributen zet je toch wel vraag tekens, zoals een afwasborsteltje, skisokken en meer spullen waar je in het Midden Oosten weinig aan hebt. .

Idealistisch zijn ook de leerlingen van Jezus. In het evangelie van vandaag horen we dat hij ze er twee aan twee op uit stuurt. Ze volgden Jezus al een tijdje en maakten van heel dichtbij mee hoe Hij rondtrok langs de dorpen in de omtrek, hoe Hij de mensen onderricht gaf, zieken genas, omging met armen en mensen die eigenlijk niet in tel waren. In de praktijk van alledag, goed voorbereid weten ze nu dus wat hun te doen staat: in navolging van Jezus in de praktijk brengen wat Hij hun voorgedaan heeft.

Stel nou eens voor, dat er vandaag aan het einde van de viering niet wordt gezegd: Wel thuis, een fijne zondag en maak er een mooie dag van!

maar dat je te voet op reis wordt gestuurd met de woorden: ‘Laat alles; je tas en al wat daar in zit zoals geld, telefoon, rijbewijs e.d. maar hier.

Ga met z’n tweeën op weg, genees zieken, jaag overal het kwaad weg, en zoek voor de nacht maar ‘n eenvoudig onderkomen.

Water en brood moet in de eerste weken volstaan, dus geen vakantie in een prachtig appartement, geen uitstapjes, niet luieren aan het zwembad, en zeker geen ‘all inclusive’ 5 sterrenhotel. Een tijdje eenvoudiger leven, wat meer aan de medemensen en misschien ook wat meer aan God denken, eens echt iets goeds doen…

Best heftig, tenminste voor mij toch wel.

Zo ging het wel met de leerlingen van Jezus. Hij zendt de twaalf uit en verbiedt ze om van alles en nog wat mee te nemen, geen eten, geen knapzak, extra kleding en ook geen geld. Dat betekent dat ze helemaal op gastvrijheid van anderen zijn aangewezen. Dus niet het spelletje ‘ik ga op reis en neem mee….. ‘Niets’: zegt Jezus.

Nou ja…… niets….. toch ook niet helemaal ‘niets’.

Wat ze wel mee moeten nemen zegt Hij zou je een bepaalde levenshouding kunnen noemen: vertrouwen in Gods zorg! Vertrouwen in de gastvrijheid van mensen. Soms zal je misschien niet welkom zijn, staat in het evangelie. Natuurlijk ook dat gebeurt. Wij mensen van Antonius in Beweging weten dat. Dan vegen we het stof van onze voeten en gaan we verder. En soms krijg je dan toch onverwacht gehoor, een fijne brief, een leuke kaart of een mooie bemoedigende email, uit onverwachte hoek, als een geschenk van God.

Het tweede dat Jezus zijn leerlingen meegeeft is, dat ze er niet alleen voor staan. Hij stuurt ze er twee aan twee op uit zodat ze elkaar tot steun zijn.

Dit mag ook gelden voor ons mensen van vandaag. We zijn allemaal op reis en we worden allemaal het leven in gezonden, een onbekende toekomst tegemoet. We mogen op onze, hopelijk lange reis, op weg gaan en er op vertrouwen dat het op een of andere manier wel goed komt. Maar we gaan het niet redden als we onderweg geen andere, goede, gastvrije en behulpzame mensen tegenkomen. Of we nu gehuwd, samenwonend of alleenstaand zijn, we zijn voorbestemd om samen een gemeenschap te vormen en op te bouwen en waar Gods liefde en nabijheid onder ons is.

Vandaag worden we in het evangelie aangemoedigd, om dit door te geven en dat Gods nieuwe wereld dichtbij is. Om los van alle bagage, een boodschap van liefde te verkondigen. Gods’ liefde voor ons mensen en van mensen voor elkaar en voor Hem.

Jezus zelf geeft ons hiervoor een reisadvies:

Ga op weg zonder bagage, zonder ballast, het enige wat je mee moet nemen op je tocht, dat is jezelf. Spreek mijn woord, zegt Hij, wees niet boos als ze het niet met je eens zijn en zorg dat je welkom blijft.

Ga met lege en open handen die kunnen geven en groeten.

Ga als een mens met een open hart en vol van mijn geest.

Een mooie, uitdagende opdracht om op reis te gaan.
Amen !