Woordje van de week

Vlaggen


Vlaggen, die we begin mei buiten hangen. De één halfstok, de ander in top. Vier mei ter herdenking van alle Nederlandse slachtoffers  sinds de tweede Wereldoorlog, militairen en burgers, die stierven in oorlogssituaties en vredesoperaties. Dit jaar staat dit plotseling in een heel ander licht. Eigenlijk een beetje wrang, we worden met de neus op de feiten gedrukt, ja het bestaat nog steeds. De beelden die we dagelijks zien onderstrepen de waanzin van dat soort situaties. Ten koste van inderdaad mensenlevens. Met alleen maar verliezers uiteindelijk. Ouderen onder ons worden ineens teruggeworpen in de tijd. Weten wat die mensen daar aan de andere kant van het scherm meemaken. Weten hoe dat voelt.
En dan denk ik aan een interview, dat via datzelfde scherm tot ons kwam, waarin een vluchteling uit de Oekraïne, bij een standje vanwege Koningsdag, zegt hoe zij zich voelt. “Eigenlijk schuldig”, zegt ze, als ze denkt aan haar landgenoten die daar in hun land, die nu vreselijke plaats, nog zijn. Als strijder of als slachtoffer. En dan komen de volgende woorden. Met schitterende ogen zegt ze, dat ze zo een groot feest ook zal gaan vieren in de Oekraïne, op het moment van overwinning. En dan zijn we bij 5 mei, de dag dat wij onze bevrijding vieren. Een bevrijding van een oorlog van meer dan 70 jaar geleden.
Vandaag wordt het belang van dat feest onderstreept. Niet zomaar een feest, maar een dag waarop we stilstaan bij de waarde van vreedzaam samenleven. Van gebroken geweren. Kent u ze nog, die haast inmiddels antieke speldjes, symbool van nooit meer oorlog? Ja die vlag moet 5 mei in de top! Zoals al die vlaggen die in de Oekraïne op beschadigde en onbeschadigde gebouwen wapperen, fier in de wind, als aanklacht tegen oorlog, zinloos bloedvergieten. Als verkondiging van dat aanstaande feest, waarop weer die zwaarden tot ploegscharen omgesmeed zullen worden. Laten we dan als we onze driekleur gehesen hebben daarvoor een kaarsje opsteken.


Een fijne week.
Antoine Geeris, pastor Antonius in Beweging